Püsimeik Tallinnas Härm OÜ - Mille järgi valida piimhappebaktereid?

Mille järgi valida piimhappebaktereid?

20.10.2017

Enne piimhappebakterite preparaadi ostmist jälgige järgmisi

1. Bakterite päritolu ja tüvi: kas need on inimspetsiifilised või pärinevad piimatööstusest?

– Piimatööstusest pärinevad bakteritüved on olnud oma elukeskkonnas juba liiga kaua ega suuda seepärast haigustekitajatele tõhusalt vastupanu osutada.

– Kui toode sisaldab liiga palju tüvesid, võib üksikute tüvede kogus jääda väheseks (pidage meeles, et norm on 10E9 cfu/päevas (pesa moodustavat ühikut päevas)).

– Inimspetsiifilistel tüvedel on paremad eeldused tõhusaks toimimiseks ja mõjuks, sest nende rakuseinad on geneetiliselt kohandunud peremeesorganismi ehk inimesega. Kõige parem oleks, kui tüved pärineksid sugulastelt või isegi pere liikmelt.

– Tüvesid tuleb uurida ja katsetada esmalt laboris nii eraldi kui ka koos sobiva täiteainega. Tüvesid tuleb testida teistegi tüvede suhtes, et teha kindlaks nende kokkusobivus ja sümbiootilisus. Pärast seda tuleb leitud bakteritüvesid katsetada eri immuunsüsteemidega inimestel. Kui inimesel esineb immuunpuudulikkus või autoimmuunsus, võivad reaktsioonid ja tulemused suuresti varieeruda.

2. Kontsentratsioon

– Bakterite hulk peab olema vähemalt 10E9 cfu/g/päevas, vastasel juhul ei suuda bakterid endale muult sooleflooralt eluruumi võita, et kinnituda soole limaskestale.

– Protsentuaalne kogus (nt 1,5%) ei ütle midagi, kui pole teada kontsentratsiooni.

– 10E11 cfu/g ei ole võimalik, sest bakterid pole sellisel juhul stabiilsed (see ei saa eksisteerida füüsiliselt ega majanduslikult).

– Kontsentratsioon alla 10E8 cfu/g ei ole tõhus. Sellisel juhul on mõistlikum osta jogurtit.

3. Stabiilsus

– Liiga kontsentreeritud kujul (üle 10E9) pole bakterid stabiilsed, välja arvatud temperatuuril alla –30 °C.

– Bakterid kontsentratsiooniga 10E8 on küll stabiilsed, kuid küllalt tõhusad ainult siis, kui manustada üle 10 grammi päevas.

– Kui segu sisaldab mingit E–ainet, võite olla kindel, et bakterid ei ole esitatud kontsentratsioonis stabiilsed. See puudutab enamikke piimatööstuse baktereid.

– Tabletti valmistades hukkub pressimise ja temperatuuri tõttu 95% bakteritest.

– Blisterpakendisse pakendamine hävitab protsessis kasutatava kuumuse tõttu 80% bakteritest.

4. Aktiveerimine

– Bakteritüved tuleb enne kasutamist aktiveerida nt puistada kapsli sisu vette (vähemalt 4 h enne tarvitamist) . Kui aktiveerimine toimub alles jämesooles, ei ole pH alati bakterite paljunemiseks ja kinnitumiseks ideaalne. Samuti kui kapsel avanekski alles sooles ei oleks bakteritel piisavalt aega aktiveeruda ja paljuneda.

– Kiiresti aktiveeruv tüvi on tõhusam kui aeglane, isegi kui selle kogus on väiksem.

5. Täiteaine

– Täiteaine peab olema segatud võimalikult lihtsalt. Kui segus on liiga palju aineid, suureneb puhverdav mõju ja toote efektiivsus väheneb.

– Bakteri ja täiteaine koosmõju tuleb kontrollida toote pH ja efektiivsuse suhtes.

– Vitamiinid ja bakterid ei sobi kokku.

– Segus ei ole vaja tärklist in vivo (organismis), vaid ainult in vitro (laboritingimustes).

– Suhteline niiskus peab jääma alla 4%, muidu ei ela bakterid kaua. Kõrgema niiskustaseme puhul bakterid aeg–ajalt aktiveeruvad ja kuna kapslis pole küllalt toitu, nad surevad.

– Inuliini ei soovitata kasutada, sest see suurendab ka patogeensete bakterite kasvu.

6. Kas tootjal on esitada sõltumatuid katsetulemusi, mis näitavad järgmist:

– täiteaine mõju bakteritele in vivo ja in vitro;

– stabiilsust in vivo ja in vitro;

– bakterite võimet toota piimhapet, interferooni, interleukiini, vesinikperoksiidi, looduslikke antibiootikume jne;

– Arvestage sedagi, et paljud tootjad viitavad testidele, milles on kasutatud kontsentreeritud segusid, kuid müüki pandavaid segusid hiljem lahjendatakse. Stabiilsust tuleb jälgida protsessi algusest lõpuni ning ka siis kui tootesegu on juba mingi aeg kapslis olnud.

7. Kõik turul olevad bakteritüved peavad olema seadusjärgselt registreeritud Budapesti konventsiooni alusel.